Om

Hejsan och välkommen!

Mitt namn är Anna. Jag har skapat en hemsida som jag hoppas att du kan hitta något du tycker om på.

Först vill jag be om ursäkt att denna hemsida fått bli liggande så länge utan att jag gjort något på den, men nu ska det bli ändring på detta.

Jag börjar med mitt författande, och ger här en kopia som en sajt på på goggle fått om Sunna Henrysdotter, vilket är min pseudonym. Jag har sedan ca 2,5 år sedan skrivit böcker.

Sunna Henrys författarinformation

Biografri

Sunna Henrysdotter (1969) är född och uppvuxen söder om Sundsvall. Hon är uppväxt med djur och natur, kompisar och läsning. Hon har alltid älskat att läsa och är en allätare. Deckare, faktaböcker, biografier…  Efter studenten läste hon in en filosofie magisterexamen i Systemvetenskap/Informatik. Hon blev därefter tillfrågad om hon kunde tänka sig att stanna kvar och doktorera samt undervisa vid Mittuniversitetet, vilket hon gärna gjorde. 

Under tiden hon började hålla föreläsningar och gå doktorandkurser läste hon även in en filosofie kandidatexamen i Pedagogik. Hon insåg så småningom att det egentligen var pedagogik (särskilt vuxenpedagogik) som hon brann mest för.

Kuriosa

1996 gifte hon sig med sin make som hon träffade när han flyttade till Sundsvall för att studera. Året därefter fick den en son, som numer studerar vid ett av de större universiteten i Sverige. Några år efter att sonen fötts blev Sunna sjuk och fick ett flertal kroniska diagnoser vilket gjorde att doktorerandet fick läggas på hyllan. Förra året förlorade hon sin mor och griftetalet till begravningen blev startskottet till hennes fyra diktsamlingar.

Hon bor med sin man på en avstyckad del av hennes föräldrars stora trädgård/park/arboretum med träd och växter från hela världen, vid Ljungans strand. Hennes pappa fyllde 90 år i 2018 och är en av hennes bästa vänner. De brukar träffas på vardagarna och sitta och filosofera över allt och inget.

Sunna tycker om att umgås med vänner, yoga, träna, läsa och skriva, rida och gå i parken de bor i. Hon och hennes man och deras son försöker lära sig så mycket som möjligt om träden och arboretumet som hennes föräldrar skapat. Sunna och hennes make har förmodligen lärt sig namnen på träd på både svenska och latin samt namnen på perenna växter i större utsträckning än de flesta.  

Att bli sjuk eller råka ut för andra mindre roliga saker har gjort att Sunna verkligen fått tillämpa de två främsta läxor hon anser att hon lärt sig av sin pappa:

 • Se möjligheterna innan/inte problemen
 • Var tacksam för allt fantastiskt istället för att stirra sig blind på vad man inte har eller kan…

  Bokdata

Att dikta och rimma var tidigare inte något Sunna brukade ägna sig åt. Hon  är en renodlad akademiker i grund och botten, men har nu gett ut fyra diktsamlingar.  De berör olika ämnen såsom känslor (positiva såväl som negativa), mycket om den fantastiska natur vi har förmånen att få bo i, smärta, besvikelse, glädje, gammal tro med mera…  

Förhoppningen är att det skall finnas något för alla där. De har också till viss del blivit en slags biografi över hennes dryga 50 år. Det är Sunnas make som gjort illustrationerna till böckerna. 

Anledningen till de något udda titlarna kommer från en slumpgenerator på facebook. ra tag innan hon började skriva poesi kom det upp en fråga på facebook, “om du skulle skriva en bok vad skulle den heta?” Svaret blev Varför åt jag det här? Vilket Sunna tyckte skulle passa klockrent om hon någon gång skrev en bok eftersom hennes magproblem gör att hon i perioder inte kan äta något alls… Och när den första diktsamlingen blev till var titeln given.

Sunna har hittills gett ut sammanlagt fyra diktsamlingar. 

 1. Varför åt jag det här? – Den gröna
 2. Det blev visst dessert också – Den orange/röda
 3. Kaffe med kaka blev det med  – Den blå
 4. Skynda, springnota!   – Den gula

 

Mysdeckare

Nu säger hon sig vara färdig med diktandet, och har istället skrivit 4 deckare. Sunnas favoritlitteratur på sommaren, och har så varit sedan tonåren, är Marias Langs böcker. Hennes önskan har länge varit att skriva en deckare a lá Maria Lang. 1 blev 4. Två är redan publicerade och 3 och 4 kommer snart ut. Efter sommaren kommer en femte och sista.

Titlarna på de publicerade är:

 • Gamla Vänner _ Gamla Oförätter
 • Lik och Lussebullar

De två följande deckarna är färdiga och kommer ut tidig vår 2020:

 • Belladonna och Brudbukett
 • Frusna lik och Barnaskrik

Och till sommare kommer:

 • Trädgårdsfest med Döden som Gäst (eftersom hon och hennes familj planerar en trädgårdsfest till sommaren vill hon inte ge ut den innan, ifall någon skulle bli avskräckt.

Sedan är det slut på böckerna om Astrid och Älva med familjer.

Pedagogik konsult/pedagogisk modell

När hon läst in en kandidat i pedagogik och undervisat på Mittuniversitet fann hon att hennes akademiska kall är vuxenpedagogik. Hon har baserat på detta skapat en egen handbok för de som ombeds ha kurser men inte vet hur de bäst skall läggas upp.

Den har genomgått provtestning med goda rekommendationer. Därför kommer det 2020: 

 • Anpassad Pedagogik – En handbok i vuxenpedagogik där hon har skapat en egen pedagogisk model

Hon avser att fungera som pedagogisk konsult i de fall det önskas extra hjälp!

Blandade projekt

Hennes far är känd på orten och när han var yngre och på gång även över hela Sverige tack vare sina kunskaper om träd och perenna växter. Han har även upplevt mycket, därför är det på gång med:

 • Henry Verner Karlssons biograf/ saga; – det han gjort både för den kommun de lever i samt för resten av Sverige när det gäller hans specialområde anser Sunna måste bevaras

Fyra andra projekt är även på gång!

Sunna Henrysdotter 

Ser fram emot fortsatt kontakt med just dig!

Kärleksfulla kramar Anna