Att ta ansvar för sitt eget mående…

Hejsan alla underbara människor!

Förstår ni hur underbara ni är? Talar folk om det för er, och talar ni om det för era nära och kära? Det är så viktigt att vara ärlig och tala om för de som betyder mycket för er hur mycket ni uppskattar dem…

Men, för att egentligen göra något som är dumt så kommer jag ändå att kommentera de två elaka påhopp jag fått från någon jag inte har en aning om vem det kan vara.

Att anklaga någon för att vara psykiskt sjuk, genomond, lismande med mera och inte tala om vad vederbörande anser att jag gjort eller tordas ange sin identitet, det är rent ut sagt beklagligt, moraliskt och juridiskt förtal. Det säger mer om den som skrivit det än om mottagaren.

Om jag har några frågor eller problem med någon som stör tillräckligt mycket tar jag upp det med vederbörande och löser eventuella problem. Jag ljuger inte om vad folk sagt eller gjort, men ibland kan sanningen svida… Livet är för kort för att gå och bära på hat och anomositet.

Jag har vänner och bekanta. Bekanta är människor som jag har sporadisk kontakt med, och det är alltid trevligt när vi hörs av. Vänner är den grupp av personer som jag valt ut med omsorg och vet att jag kan lita på och som inte för vidare det vi pratar om, och det gäller åt båda hållen.

Det är ett fåtal speciella vänner som jag verkligen är helt öppen med och som vet mer om mig än vad jag delar med några andra.

Jag fick en gång höra att jag inte var öppen mot andra, och reagerade instinktivt med ”jo, det är jag visst”, men sedan sa personen att ”du säger saker som får andra att tro att du anförtor dig åt dem och då får du dem att öppna sig. Och du är duktig på att lyssna.”

Jag har fått höra av många att jag är en empat. Och det stämmer nog faktiskt för jag tar med mig andras sorg och lidande. Detta är något jag måste jobba med, för till slut blir det som att bära på en tung ryggsäck där jag bär på andras oro och sorg och lidande. Och jag behöver min kraft till mig själv. Försöker få detta att vara empatisk och att ta hand om mig själv att fungera, men det är inte lätt.

Finns det någon som har något förslag på hur jag ska få detta att fungera? Vill så gärna finnas där för mina vänner, men måste samtidigt tänka på att ha ork kvar för mig själv. När jag läser detta ser jag att det ser ut som om jag försöker skryta om hur mycket jag bryr mig – men detta är inte min intention. Flera stycken har sagt att jag faktiskt är för empatisk för mitt eget bästa. Så, snälla ni som läser detta, ta det på rätt sätt.

Jag bryr mig väldigt mycket om andra, men med tanke på hur min livssituation ser ut har jag inte råd att ge bort för mycket energi… Något jag gjort är att släppa kontakten med människor som bara tar och tar, men inte vill ge någonting tillbaka.

Ett exemepl är när jag akut blev inlagd på sjukhus, och hade lovat att hjälpa en ”kompis” med vissa saker dagen därpå. När hon fick reda på att jag var på sjukhus var reaktionen direkt ”men hur ska det gå för mig i morgon?” Jag skrev ut mig från sjukhuset och åkte till personen och arbetade i fem timmar. Hon hade inte ordnat något som jag kunde äta under tiden, men hade dessutom önskemål om ytterligare uppgifter som jag skulle göra. Dumt nog ställde jag upp på allt!

Efteråt var jag så slut att jag var svimfärdig. Personen ifråga bodde dessutom en lång bit från där jag bor. Hon hade fått långa några saker av mig. Och morgonen därefter ville hon att jag skulle komma och hämta dom. Då fick jag nog! Jag hade känt denna person i flera år och var ganska insatt i hur hon fungerade, eller snarare inte fungerade, så jag kunde med gott samvete stryka den så kallade ”vänskapen” ur mitt register.

Jag undrar om fler har liknande historier att berätta? Ibland måste man helt enkelt se om sitt hus och avgöra vad som funkar eller inte…

Kärleksfulla kramar, en lite klokare Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s