Bot och bättring…

Hejsan alla underbara människor!

Om jag skall ha en fungerande hemsida måste jag ju börja skriva blogginlägg. Jag har varit extremt dålig på det hitills, så nu blir det räfs och rättarting…

Hoppas att ni har det bra!

I vår tänker jag skriva om ett ämne som känns svårt för många, men tyvärr är alltför vanligt.

DEPRESSION!!!

Jag är själv en som lider av årligen återkommande vårdepressioner. Många tycker att det är konstigt, ”borde du inte vara deprimerad på hösten istället?” frågar en del.

Men så är det inte. Den medicinska förklaringen jag fått av läkare är att på grund av att jag och människor generellt inte får tillräckligt med ljus i ögonen under de mörka vintermånaderna så klarar inte signalsubstanserna i hjärnan;

Serotonin och Melatonin

Att göra så att de båda hjärnhalvorna kan sköta kopplingen mellan varandra!

Så ”enkelt är det”. Att säga till en deprimerad person att rycka upp sig är som att be en diabetiker klara sig utan insulin.

Tyvärr, är detta fortfarande ett ämne man inte gärna pratar om och de drabbade får alltför lite förståelse av familj, arbetsplats och samhället i övrigt rent generellt.

Bort med tabut! Tycker jag. Mer än hälften av alla kvinnor kommer någon gång att drabbas, och snart är det lika många män som får lida av detta.

En del tar sig igenom detta själv, andra genom terapi och ytterligare andra behöver en blandning av psykofarmaka och terapi. Jag hör till den senare gruppen.

Dessa psykofarmaka är på inga sätt de lyckopiller, som så många kallar det. De är istället något som gör att du orkar hålla näsan över vattenytan. Det är som att knacka hål på en glasbubbla man befunnit sig i, där allt är svart och man inte känner vare sig hopp eller glädje. Så jag är TACKSAM! för att dessa medel finns, och vill ta bort den fula stämpeln den fått.

Var uppmärksamma på de runt omkring er, kolla hur de mår. Ibland kan de behöva hjälp, ” en knuff” att söka medicinsk hjälp. DET ÄR ABSOLUT INGET ATT SKÄMMAS ÖVER!

Ni får gärna dela med er av era egna egenskaper. Endast om vi är flera kan vi få människor att förstå, drabbade att sluta skämmas…

Kärleksfulla krama / Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s